Dostupnosť: Skladom
ZLOŽENIE: 100% zrnková káva
ODRODA: 100% arabica
REGIÓN: Západná Jáva
PRODUCENT: Malí farmári
VARIETA: Typica, Ateng
SPRACOVANIE: Poloprané
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1100 - 1300 m.n.m.
TYP PRAŽENIA: Moderné espresso
Bez DPH: 8.29€
Chuťový profil kávy
O káve
Káva má staré korene na Jáve, jednom z Veľkých sundských ostrovov v Indonézii. Pochádza z roku 1700, keď sa kávové sadenice z Jemenu dostali do Batávie (dnes Jakarta) vďaka obchodu s Indiou. Ako sa obchod medzi Jávou a Európou rozvíjal počas holandskej koloniálnej éry, produkcia kávy rýchlo rástla. Vďaka tomu získala Jáva legendárny status medzi krajinami pôvodu kávy, pričom za kávu z Jávy sa často platilo prémiové ceny.
Okrem dlhej histórie kávy je aj samotná Jáva celkom jedinečná. Väčšina káv pochádzajúca z tejto oblasti prechádza polopraným spracovaním (známym aj ako mokré spracovanie). Hlavný rozdiel oproti iným metódam spočíva v tom, že po zbere čerešní sa následne vysušia na 30 - 35 % vlhkosti a potom sa ihneď vylupujú. Vylúpané zrná sa potom ďalej sušia, až kým nedosiahnu 11 - 12 % vlhkosti. Výsledkom je čistejšia chuť s nižšou kyslosťou.
Táto káva, pochádzajúca z Blue Sunda Estate na západnej Jáve, je tiež polopraná. Bola vypestovaná v dedine Loa v Bandungu, ktorá leží v nadmorskej výške 1 100 - 1 300 m n. m. V oblasti žije približne 500 drobných farmárov, z ktorých väčšina praktizuje organické poľnohospodárstvo a vyhýbajú sa používaniu chemických hnojív. Výsledkom je šálka so sladkou a jemnou kyslosťou, s príchuťou sliviek, pomarančovej kôry, čierneho čaju a korenia, doplnené hladkým guľatým telom.
Vlastnosti | |
CHUŤOVÝ PROFIL | slivky, pomarančová kôra, čierny čaj, korenie |
ZLOŽENIE | 100% zrnková káva |
ODRODA | 100% arabica |
REGIÓN | Západná Jáva |
PRODUCENT | Malí farmári |
VARIETA | Typica, Ateng |
SPRACOVANIE | Poloprané |
NADMORSKÁ VÝŠKA | 1100 - 1300 m.n.m. |
TYP PRAŽENIA | Moderné espresso |