Kód produktu: MRK-2022-012
Dostupnosť: Skladom
CHUŤOVÝ PROFIL: citrón, grapefruit, tropické ovocie, čierny čaj
ZLOŽENIE: 100% zrnková káva
ODRODA: 100% arabica
REGIÓN: Ngorongoro Crater
PRODUCENT: Edelweiss Estate
VARIETA: Kent, Bourbon
SPRACOVANIE: Mokré
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1650 - 1820 m.n.m.
TYP PRAŽENIA: Moderné espresso
7.95€
Bez DPH: 6.63€

Dostupné možnosti

Chuťový profil kávy

V chuti tejto kávy nás príjemne prekvapí sladká a jemná citrónová kyslosť, guľaté a hladké telo, v ktorom nájdeme chute po citróne, grapefruite, tropickom ovocí a jemných tónov čierneho čaju. Pre milovníkov moderného espressa je táto káva ako stvorená.

O káve

Napriek tomu, že Tanzánia nie je taká známa ako jej susedia, je v skutočnosti štvrtým najväčším producentom kávy v Afrike, hneď po Etiópii, Ugande a Pobreží Slonoviny. Od 19. storočia je káva jedným z najdôležitejších vývozných artiklov krajiny. Káva sa pestuje najmä na severe, na svahoch malebnej hory Kilimandžáro, a na juhu, kde sa nachádzajú produkčné oblasti ako Mbeya, Mbinga a Mbozi.

Táto káva pochádza z Edelweiss Estate, ktorá sa nachádza na okraji chránenej oblasti Ngorongoro a je obklopená pôvodnými lesmi. Farma, ktorá sa rozprestiera v nadmorskej výške 1 650 - 1 820 metrov, bola založená nemeckými osadníkmi okolo roku 1900, po druhej svetovej vojne ju prevzala britská správa a v roku 1969 ju kúpil pán BN Vohora. Keďže sa farma nachádza vo veľmi odľahlom regióne v severnej Tanzánii, rodina Vohora sa snaží o spoluprácu s okolitou komunitou. Realizujú rôzne projekty udržateľnosti na podporu miestnej komunity a ochranu prírodného prostredia. Na farme poskytujú učňovskú prax, podporujú miestne školy a založili škôlky pre deti svojich zamestnancov.

Okrem toho má farma spoločnú zelenú hranicu s chránenou oblasťou Ngorongoro. V dôsledku toho cez kávovú plantáž pravidelne prechádzajú slony a byvoly, ktoré ohrozujú farmu a jej krehké stromy.

Stromy kvitnú od novembra do februára, zber sa začína začiatkom júla. V spracovateľskom mlyne, kde kávové čerešne prejdú mokrým spracovaním, sa čerešne ihneď vylupujú a kvasia až 36 hodín, potom sa umyjú a sušia na afrických záhonoch na plnom slnku približne 8 až 10 dní. Neskôr sa prevezie do Arushy na suché spracovanie a prípravu kávy na vývoz.

 

Vlastnosti
CHUŤOVÝ PROFIL citrón, grapefruit, tropické ovocie, čierny čaj
ZLOŽENIE 100% zrnková káva
ODRODA 100% arabica
REGIÓN Ngorongoro Crater
PRODUCENT Edelweiss Estate
VARIETA Kent, Bourbon
SPRACOVANIE Mokré
NADMORSKÁ VÝŠKA 1650 - 1820 m.n.m.
TYP PRAŽENIA Moderné espresso
Súvisiace produkty