Dostupnosť: Skladom
ZLOŽENIE: 100% zrnková káva
ODRODA: 100% arabica
REGIÓN: Ngorongoro Crater
PRODUCENT: Edelweiss Estate
VARIETA: Kent, Bourbon
SPRACOVANIE: Mokré
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1650 - 1820 m.n.m.
TYP PRAŽENIA: Moderné espresso
Bez DPH: 6.63€
Chuťový profil kávy
V chuti tejto kávy nás príjemne prekvapí sladká a jemná citrónová kyslosť, guľaté a hladké telo, v ktorom nájdeme chute po citróne, grapefruite, tropickom ovocí a jemných tónov čierneho čaju. Pre milovníkov moderného espressa je táto káva ako stvorená.
O káve
Napriek tomu, že Tanzánia nie je taká známa ako jej susedia, je v skutočnosti štvrtým najväčším producentom kávy v Afrike, hneď po Etiópii, Ugande a Pobreží Slonoviny. Od 19. storočia je káva jedným z najdôležitejších vývozných artiklov krajiny. Káva sa pestuje najmä na severe, na svahoch malebnej hory Kilimandžáro, a na juhu, kde sa nachádzajú produkčné oblasti ako Mbeya, Mbinga a Mbozi.
Táto káva pochádza z Edelweiss Estate, ktorá sa nachádza na okraji chránenej oblasti Ngorongoro a je obklopená pôvodnými lesmi. Farma, ktorá sa rozprestiera v nadmorskej výške 1 650 - 1 820 metrov, bola založená nemeckými osadníkmi okolo roku 1900, po druhej svetovej vojne ju prevzala britská správa a v roku 1969 ju kúpil pán BN Vohora. Keďže sa farma nachádza vo veľmi odľahlom regióne v severnej Tanzánii, rodina Vohora sa snaží o spoluprácu s okolitou komunitou. Realizujú rôzne projekty udržateľnosti na podporu miestnej komunity a ochranu prírodného prostredia. Na farme poskytujú učňovskú prax, podporujú miestne školy a založili škôlky pre deti svojich zamestnancov.
Okrem toho má farma spoločnú zelenú hranicu s chránenou oblasťou Ngorongoro. V dôsledku toho cez kávovú plantáž pravidelne prechádzajú slony a byvoly, ktoré ohrozujú farmu a jej krehké stromy.
Stromy kvitnú od novembra do februára, zber sa začína začiatkom júla. V spracovateľskom mlyne, kde kávové čerešne prejdú mokrým spracovaním, sa čerešne ihneď vylupujú a kvasia až 36 hodín, potom sa umyjú a sušia na afrických záhonoch na plnom slnku približne 8 až 10 dní. Neskôr sa prevezie do Arushy na suché spracovanie a prípravu kávy na vývoz.
Vlastnosti | |
CHUŤOVÝ PROFIL | citrón, grapefruit, tropické ovocie, čierny čaj |
ZLOŽENIE | 100% zrnková káva |
ODRODA | 100% arabica |
REGIÓN | Ngorongoro Crater |
PRODUCENT | Edelweiss Estate |
VARIETA | Kent, Bourbon |
SPRACOVANIE | Mokré |
NADMORSKÁ VÝŠKA | 1650 - 1820 m.n.m. |
TYP PRAŽENIA | Moderné espresso |