Kód produktu: MRK-2022-009
Dostupnosť: Skladom
CHUŤOVÝ PROFIL: oriešky, tmavá čokoláda, hladké telo
ZLOŽENIE: 100% zrnková káva
ODRODA: 100% arabica
REGIÓN: Siguatotepeque
PRODUCENT: Esau Ferrara Paz
VARIETA: IHCAFE 90
SPRACOVANIE: Mokré
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1650 m.n.m.
TYP PRAŽENIA: Espresso
53.65€ 59.60€
Bez DPH: 44.71€

Dostupné možnosti

Chuťový profil kávy

O káve

Honduras sa nachádza uprostred Strednej Ameriky a je to krajina, ktorá sa pýši svojimi prírodnými krásami. Hornatá krajina pokrytá nekonečnými lesmi a džungľou s bohatou divokou zverou sú charakteristické pre túto krásnu krajinu. Niektorí ľudia dokonca Honduras označujú za "zelené pľúca" Strednej Ameriky. Táto káva sa pestuje vo výšinách bujných hôr v pohoriach Comayagua a Montecillos, rastie v lese v tieni rôznych pôvodných rastlín.

Finca Los Lirios založil Esau Ferrara Paz a jeho brat v roku 2010. V tom čase pracovali na stavebných projektoch v regióne a túto oblasť si zamilovali. Rozhodli sa, že chcú začať pestovať kávu na malej farme a zvyšok života stráviť v krásnom regióne Comayagua. Mali však pred sebou dlhú cestu, pretože nemali žiadny právny nárok na pôdu, ktorú identifikovali ako potenciálnu kávovú farmu. Spojili sa s Instituto Hondureño de Cafe (IHCAFE), ktorý im pomohol prejsť zložitým systémom vlastníctva pôdy v Hondurase a poskytol im financie na zasiatie ich prvých dvoch manzán (1,3 hektára) pôdy pod kávou. Farmu nazvali „Los Lirios“ (Ľalie) pre kvety, ktorými sa táto oblasť len tak hemží.

IHCAFE bola v skutočnosti veľmi nápomocná pri realizácii Ezauových snov. Poradili pri každom kroku pri zakladaní Los Lirios, pomohli mu rozšíriť pestovateľskú plochu na súčasných 4,2 hektára a poskytli technickú pomoc pri všetkých aspektoch pestovania kávy, od výsevu kávových sadeníc až po poradenstvo, ktoré odrody zasiať. IHCAFE tiež pomohla tým, že poskytla kurzy ekologického poľnohospodárstva, čo umožnilo bratom minimalizovať svoj vplyv na životné prostredie a zároveň ušetriť na nákladoch na vstupy. Farma používa iba organicky vyrobené hnojivá a pesticídy, čo zaisťuje trvalú produktivitu jeho stromov bez toho, aby bola ohrozená kvalita ich kávy.

Spracovanie je ústredným prvkom Ezauovho prístupu ku kvalite. Počas zberu rozširujú bratia svoju pracovnú silu z 3 zamestnancov na 20 a starajú sa o to, aby každý zberač vedel, že káva sa musí zbierať ručne, pričom pri každom prechode sa zbierajú len tie najzrelšie čerešne. Po zbere je káva doručená do malého mokrého mlyna na farme, kde sa rozdrví v ten istý deň, keď je zberaná. Po rozvláknení sa káva fermentuje približne 12 hodín a potom sa premyje v čistej vode.

Po úplnom umytí sa káva presunie na sitom vystlané africké postele, kde pergamenová káva pomaly schne v priebehu nasledujúcich 14 dní alebo viac (v závislosti od aktuálnej klímy). Káva sa pravidelne otáča, aby sa zabezpečilo rovnomerné sušenie.

Vlastnosti
CHUŤOVÝ PROFIL oriešky, tmavá čokoláda, hladké telo
ZLOŽENIE 100% zrnková káva
ODRODA 100% arabica
REGIÓN Siguatotepeque
PRODUCENT Esau Ferrara Paz
VARIETA IHCAFE 90
SPRACOVANIE Mokré
NADMORSKÁ VÝŠKA 1650 m.n.m.
TYP PRAŽENIA Espresso