Dostupnosť: Skladom
ZLOŽENIE: 100% zrnková káva
ODRODA: 100% arabica
REGIÓN: Tarrazú
PRODUCENT: CoopeTarrazú
VARIETA: Catuai & Caturra
SPRACOVANIE: Mokré
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1100 - 1800 m.n.m.
TYP PRAŽENIA: Moderné espresso
Bez DPH: 6.63€
Chuťový profil kávy
O káve
Kostarika sa pýši ôsmimi oblasťami pestovania kávy, z ktorých najznámejšia je Tarrazú. Oblasť ohraničená Tichým oceánom na západe a pohorím Cordillera Central na východe je obklopená bujnou vegetáciou a úchvatnými výhľadmi. Tarrazú je predovšetkým ideálnou lokalitou na pestovanie kávy Arabica. Vysoká nadmorská výška a sedimentárne zloženie pôdy podporujú hladkú a jemnú kyslosť, ktorou sú tieto kávy známe, zatiaľ čo neďaleká rieka Pirrís zásobuje región sladkou vodou.
Družstvo CoopeTarrazú, ktoré má v tomto regióne dlhú tradíciu, bolo založené v roku 1960. Pred jeho založením neboli v okolí žiadne mokré mlyny, kam by mohli farmári svoju kávu priniesť, takže káva sa väčšinou predávala sprostredkovateľom. Poľnohospodári mali tiež málo vedomostí o výrobe kávy, čo malo za následok nízke výnosy z ich tvrdej práce. Dnes je CoopeTarrazú najväčším družstvom v regióne s viac ako 5 000 členmi, ktorí dodávajú svoje kávové čerešne do spoločného mokrého mlyna. Súčasťou ich stratégie je zvyšovanie produktivity prostredníctvom rôznych vzdelávacích programov a technických návštev fariem. Okrem vysokokvalitnej produkcie kávy sa členovia angažujú v sociálnom rozvoji miestnych komunít, ako aj v ochrane životného prostredia prostredníctvom ekologických postupov. Medzi ich iniciatívy patria recyklačné programy, využívanie obnoviteľných zdrojov energie a znižovanie spotreby vody.
Vďaka priaznivým pôdnym a klimatickým podmienkam je tento región známy produkciou jednej z najlepších káv na svete. Vysoká nadmorská výška, a tým aj nízke nočné teploty umožňujú pomalšie dozrievanie čerešní, čoho výsledkom sú husté zrná, ktoré kvalifikujú kávu ako Strictly Hard Bean (SHB). Kávy z Tarrazú už zvíťazili na viacerých medzinárodných baristických a cuppingových súťažiach.
Vlastnosti | |
CHUŤOVÝ PROFIL | mliečna čokoláda, mandarínky, zelené hrozno |
ZLOŽENIE | 100% zrnková káva |
ODRODA | 100% arabica |
REGIÓN | Tarrazú |
PRODUCENT | CoopeTarrazú |
VARIETA | Catuai & Caturra |
SPRACOVANIE | Mokré |
NADMORSKÁ VÝŠKA | 1100 - 1800 m.n.m. |
TYP PRAŽENIA | Moderné espresso |